Protezimi ilk taktığımda yemek yemekte sorun yaşayacak mıyım?
Yeni protezlerle yemek yemeğe alışmak kişiden kişiye değişmekle beraber, alışmak için bazen 1 aya varan bir süre gerekebilir. Bu süreci hızlı atlatmak için aşağıdaki noktalara dikkat edilmesi gerekir:
• Dudakları açmadan yemekleri yavaş yavaş çiğnemek
• Başlangıçta ağızın her iki tarafına da lokma alarak çift taraflı çiğneme yapmak
• Ağıza ufak lokmalar almak
• Protezin ilk uygulandığı günler kaslar yeniden güçlenene kadar makarna, sebze yemekleri, pilav gibi yumuşak yiyecekler tercih etmek
• En ufak bir vurukta mutlaka hekime giderek düzeltme yapılmasını sağlamak
• Yeni yapılmış hareketli protezlere alışmak için kararlı olmalı ve vazgeçmemelisiniz. Önceden kullandığınız proteziniz varsa, yeni proteze alışma döneminde yaşadığınız sorunlardan kaçmak için eski protezinizi kullanmayınız. Israrla yeni proteze alışmaya çalışmalısınız.
Hareketli protezimi taktığımda konuşmam değişecek mi?
Protezler ilk takıldığında, dişler, dil, dudak ve yanak protezin varlığına alışana kadar, bazı seslerin çıkarılmasında sorunlar olabilir. Bu durumda yüksek sesle ve ayna karşısında sürekli kitap okunmalı ya da konuşulmalı. Zamanla konuşma problemi tamamen ortadan kalkacaktır.
Hareketli protezlerimi mutlaka gece çıkarmak zorunda mıyım?
Protezlere hızla alışabilmek için ilk zamanlar, protezin yemek sonrası temizlenip hemen takılması ve geceleri çıkarılmaması önerilir. Ancak daha sonra protezin oturduğu yumuşak dokuların dinlenebilmesi için gün içinde yalnız kaldığınız zamanlarda veya geceleri protezleri çıkarmanız gerekir.
Hareketli protezlerime yapıştırıcı kullanabilir miyim?
Protez yapıştırıcılarını kullanmadan önce mutlaka diş hekiminize danışmanız gerekir. Uzun süreli protez yapıştırıcılarının kullanımı istenen bir durum değildir. Fakat kısa süreli kullanımı bazı hastalarda önerilebilir.
Hareketli protezlerin bakımı nasıl yapılır?
Yemeklerden sonra protez çıkarılarak ağızdaki dişler diş fırçası ve diş macunuyla temizlenmelidir. Hareketli protezler ise macun kullanmadan, ayrı bir diş fırçası (yumuşak) ve sıvı sabun ile temizlenmelidir. Ağız dışında kaldığı sürede temiz içme suyu içerisinde bırakılmalıdır. Bekleme suyunun içerişine herhangi bir kimysal eklenmemeli ve sıcak su kullanılmamalıdır. Haftada bir defa temizleme tabletleri kullanılmalıdır.
Hareketli protez kullanan bir hasta olarak ne kadar zamanda bir hekime gitmem gerekir?
Yumuşak dokuların ve varsa dişlerin kontrolü için en az 6 ayda bir diş hekimine görünmeniz gerekir. Diş hekimi yapacağı bu kontrollerde dişlerde meydana gelen problemlerin yanı sıra protezin cila ve bakım işlemlerini de gerçekleştirir. Bu nedenle kontroller büyük önem taşır.