Rehber süt dişleri

Ne yazık ki, birçok ebeveyn süt dişlerin gelecekte çocuklarının ağız ve diş sağlığı için ne kadar önemli olduğunun farkında olmayabiliyorlar. Bu ebeveynler ‘süt dişi değil mi zaten düşecek’ ‘hocam dolgu yapmasak çeksek’ veya ‘hocam dolgu yapmasak düşene kadar idare etmez mi’ yeni tedavi yaklaşımlarında bulunabiliyorlar.

Ama unuttukları bir nokta; süt dişleri daimî dişler için rehberlik yapmaktadırlar. Her süt dişi altından gelecek daimî diş için yer tutmakta, daimî dişin düzgün pozisyonda gelmesini sağlamaktadır. Eğer süt dişlerini zamanından önce çekersek veya çürük oluşumu sonucunda kaybettikleri kısımlarını dolgularla tamamlamasak, komşu dişlerimiz kaybettiğimiz dişimizin boşluğuna doğru devrilecekler ve alttan gelecek daimî dişlerimiz için planlana alanları kaybedilmiş olacaktır.

Tatbikî birçok kaçınılmaz durumdan dolayı süt dişleri kaybedilmiş olabilir. Tek çaremiz daimî dişlerin hızlı bir şekilde gelmesini dilemek değil. Kaybettiğimiz süt dişlerimizin boşluklarını korumak için ‘yer tutucu’ olarak adlandırdığımız gerçekten sihirli apareyler kullanabiliyoruz.

Peki nedir bu yer tutucu?

Daimî dişler sürene kadar kaybedilen süt dişi veya dişlerinin boşluklarını korumak için diğer süt dişlerinde destek alınarak yerleştirilen sabit veya hareketli apareylerdir. Kaybedilen boşluğun dışında; çiğneme, seslerin çıkarılması, estetik görünümün kazandırılması gibi fonksiyonlara da sahiptirler. Size sihirli olduklarını söylemiştir 😊

Ebeveynlerin aklına birçok soru gelebilir, yapılması ve takılması zor mudur? Çocuğumun canı acır mı? Alttaki dişin gelmesine engel olur mu? Ne zamana kadar takması gerekir?

Yer tutucular çocuğunuzdan oyun hamuru kıvamında bir madde ile ölçü alınarak kendine özel yapılmaktadır. Bu konuda özel eğitim almış teknisyenlerle birlikte ölçülerden elde edilen modeller üzerinde hazırlanmaktadır. Dişlerinize yerleştirilmesi eğer sabit bir aparey ise komşu dişlere sadece yapıştırılarak, hareketli bir aparey ise diğer dişlere tutunmasının sağlayan minik tellerle ağrısız bir şekilde yapılır. Çocuğunuz kendi apareyi daha sonra çok kolay bir şekilde takıp çıkaracaktır. Daimî dişlerimiz gelene kadar 6 ayda bir kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Bu sürede hekimiz gerek görürse çocuğunuzun büyüme gelişimine paralel bir şekilde apareyde yenilene bilir. Daimî dişinizin sürmeye başlaması ile yer tutucu kullanımı hekiminizi kontrollüde bırakılır.

Süt dişlerinin sağlıklı bir şekilde düşme zamanına kadar ağızda tutunması daimî dişlerimiz için çok önemli. Eğer bu dişler düşme zamanı öncesinde kaybedilirse diş hekimlerinin minik sihirleri olduğu unutulmamalı ve mutlaka yardım istenmelidir 😊