Flor Gerçeği Nedir?


Son zamanlarda sosyal medyada en sık konuşulan ve ebeveynlerin aklını en fazla karıştıran konu şüphesiz ki FLOR …. Çocuklarda zekâ geriliğinden gelişim bozukluğuna hatta böbrek hastalığa neden olduğuna dair birçok iddia gündeme geldi. Ebeveynlerde haklı olarak tedirgin oldular ve özellikle diş hekimlerimin koruyucu diş tedavisi olarak uyguladıkları flor cila ve jellerden korkar hale geldiler. Olayın aslını öğrenmeye ne dersiniz?

Bu Flor Nedir Yahu ?

Flor, insan vücudu için yaşamsal değeri olan yedi eser elementten biridir. Optimal dozu günde 1.5- 2 mg olan florun büyük bölümü iskelet sisteminde, geri kalan bölümü ise mine ve dentinin apatit yapıları içerisinde depolanmaktadır.

Peki Flor Dişlerimize Nasıl Etki Ediyor?

Flor dişlerin iki aşamada etkili olmaktadır. Birincisi dişler oluşum aşamasındayken; Mine tabakasının oluşumu sırasında minenin sağlıklı gelişmesini, iyi mineralize olmasını sağlayarak, çürükten korunma açısından kaliteli bir mine oluşumuna katkıda bulunur.
İkinicisi dişler sürdükten sonra uygulanan topikal flor ; apatit yapı içindeki OH- iyonları ile kolayca yer değiştirebilmekte veya eksik olarak bulunan OH- iyonlarının yerini doldurarak daha dirençli yapıda flor-apatit oluşturmaktadır. Böylelikle diş minesi asitler karşısında daha az çözünür bir yapıya sahip olmaktadır. Diş yüzeyinde biriken ve gıda artıkları ile bakterilerden oluşan mikrobiyal dental plak üzerinde zararlı asit oluşumunu inhibe edici etki gösterir. Minenin çözünürlüğünü azaltarak, remineralizasyonu destekler. Dişler sürdükten sonra flor yerel (topikal) yolla etki eder. Diş hekimlerinin kullandıkları topikal florun bahsedildiği gibi sistemik hiçbir etkisi yoktur. Bu konu ile ilgili türk diş hekimleri birliği ve türk pedodonti derneğini gerekli açıklamaları yayınladıkları raporda bildirmişlerdir. Rapora bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bu etki, florlu macunlar, florlu ağız çalkalama suları (gargaralar), florlu jeller ve florlu verniklerle elde edilebilir.

Diş Çürüklerinin Önlenmesi İçin Flor Nasıl Uygulanmalıdır; ​

Yapılan araştırmalarda, çürükten korunmada dişlere direkt yapılan flor uygulamalarının en iyi neticeyi verdiği görülmüştür. Flor uygulamaları jel ve vernik şeklinde olup, çocuk diş hekimleri tarafından 4- 6 ayda bir tekrarlanır. Çocuklar için çeşitli aromalarda (çilek, portakal, nane, çikolata vb) olan bu jellerle yapılan uygulama son derece rahat, basit ve ağrısızdır. Florun başka bir kullanım alanı da florlu gargaralar ve florlu diş macunlarıdır.

Flor Jel Nedir? Nasıl Uygulanır?

Flor jel, diş minesine uygulanan çürük önleyici bir ajandır. Florun etkisiyle diş minesi mikroorganizmalara karşı daha dirençli ve sert hale getirilir. Böylelikle diş minesi daha güçlü bir yapıya sahip olur. Çocuklar için çeşitli aromalarda olan bu jellerle yapılan uygulama son derece rahat, basit ve ağrısızdır. Çocuklara özel kaşıkların içine flor jel yerleştirilerek ağızda 4 dakika süresince bekletilir. İşlem bittikten sonra flor jelin fazlası tükürük emici ile alınır ve çocuk geri kalan fazla flor jeli tükürür. Yarım saat süresince ağız çalkalama, yeme- içme yapılmaz. Ayrıca sabaha kadar süt ve süt ürünleri kullanılmaz. Flor jel uygulaması tükürme yeteneğini kazanmış, 4 yaş ve üstü çocuklarda uygulanabilir. Çünkü uygulama sonrası ağızda kalan fazladan florun tükürülmesi gerekmektedir.

Flor Vernik Nedir? Nasıl Uygulanır?

Flor vernikleri, özel fırçalar yardımıyla dişlerin üzerine sürülür. Özellikle öğürme refleksi sebebiyle flor kaşıklarını kullanamayan çocuklarda ve özel ilgi gerektiren engelli çocuklarda kullanılır. Tükürükle temasından saniyeler içinde hemen kurur. Tükürme ihtiyacı yoktur. Uygulama sonrası 2 saat süresince herhangi bir şey yememek gerekir. Bu süre ne kadar çok uzatılırsa florun diş minesi üzerindeki etkinliği ve kalıcılığı o kadar fazla olur. Vernik uygulamasının yapıldığı gün dişler fırçalanmamalı ancak ertesi gün düzenli olarak fırçalamaya devam edilmelidir. Flor vernikler diş yüzeyine sürüldüğünde tükürükle temas ederek kısa sürede sertleştiği için yutma riski ve flor intoksikasyon riski yoktur. Bu nedenle 4 yaş altındaki çocuklarda da güvenle kullanılabilmektedir.

Peki İçme Suyunun Flor Derecesi Ne Olmalıdır?

Türk Standartları Enstitüsünün (TSE) en son yapılan araştırmasına göre içtiğimiz şişe sularının flor derecesi  1 mg/L dir. Kuyu suları ve çeşme sularındaki flor miktarı ise 1,5 mg /L dir. Flor miktarının fazla olması durumunda dişlerde lekeler oluşabilir. Az olduğu durumda da dişlerde çürük miktarı artabilir.