Eyvah Çocuğum Dişlerini Sıkıyor! Evde Olduğumuz Bu Dönemde Ne Yapabilirim? 

Diş sıkma olarak bilenen bruksizm günümüzde çocuklardan yetişkinlere her yaştaki bireyi etkilemektedir.  Evlerimizde kaldığımız bu dönemde çocuklar olayın çok farkında değiller gibi görünseler de, arkadaşlarından ve öğretmenlerinden uzakta olmaları, dışarda istedikleri gibi koşup oynayamamaları, anne ve babaları onlara hissettirmeseler de yaşanan tedirginlikten etkilenip dişlerini sıkabilirler. Bu zorlu süreçte çene kasları gereğinde fazla çalıştıkları için; yüz şeklinde kareleşme, sabah uyanıldığında ağrı ve yorgunluk hissi, çocuğumuz yemek yerken ağzınızı açıp kapattığında ağrı hissi, dişlerde aşınma ve buna bağlı hassasiyet ilerleyen dönemlerde diş, diş eti ve eklem problemleri yaşanabilmektedir.

 

Özellikle bu dönemde çocuklarda etkenleri ortadan kaldıramadığımız için tedavisinin yapılması mümkün olmayabilmektedir. Yetişkinlerde uygulanan gece plakları çocuklarda büyüme ve gelişimi devam ettiği için çok özel şartların dışın da kullanılamamaktadır. Çocuklarda çene kaslarını rahatlatmak için uygulanabilecek tek tedavi olan düşük seviye lazer ise bu dönemde acil olmayan tedavilerin dışında evden çıkmamamız gerektiği için ulaşamayabiliriz.

Peki evde çocuklarımızın diş sıkmasını nasıl azaltabiliriz?

  • Diş sıkma çoğunlukla psikolojik kaynaklı olduğu için stresi azaltacak aktiviteler yapabilirsiniz.
  • Evde birlikte dans edebilirsiniz, rahatlatıcı ve eğlenceli müzikler dinleyebilirsiniz.
  • Çocuklara uygun yoga uygulamaları yapabilirsiniz. Eğlenceli bir oyun gibi çene kaslarını rahatlatıcı egzersizler yapabilirsiniz.
  • Özellikle uyuma öncesinden rahatlamak için sıcak bir duş yaptırabilirsiniz.
  • Uyku öncesinde rahatlamak için birlikte kitap okuyarak uykuya daha rahat girmesini sağlayabilirsiniz.
  • Probiyotiklerin vücudumuzdaki tüm işleyişi etkilediklerini biliyoruz. Bağırsak florasının düzenlenmesi stres hormonlarını etkileyip diş sıkmayı azaltabileceği bilinmektedir. Bu yüzden kefir, ev yapımı yoğurt veya takviye probiyotik alınabilir.
  • Kasları rahatlatmak için doktorunuzun da önerisi ile Magnezyum takviyesi alabilirsiniz.

Hem büyükler hem de çocuklar için çok zor bir dönemden geçiyoruz. Çocuklarımızın daha rahat ve huzurlu olmaları bizim rahat olmamıza bağlı. Çocuklar için önerilen tüm rahatlatıcı uygulamaları kendimiz içinde yapabiliriz. Danışmak istediğiniz her durumda Medicadent ailesi olarak sorularına cevap vermek için online hizmetinizdeyiz.