Çocuklarda şarj edilebilir diş fırçası kullanmalımıyız?


Biliyorum biz diş hekimleri devamlı çocuklarınıza dişlerinizi fırçalatmalısınız deyip dursak ta, bazen bunu yapmak çok zor. Özellikle gece yatmadan önce dişlerini fırçalamak istemiyorlar, uykuları geliyor, oyuna dalıyorlar, uyumadan önce bir şeyler yiyip içiyorlar gibi gibi.. Özellikle 4 -5 gibi daha küçük çocuklarda diş fırçalama korkutucu bir seansa dönüşebiliyor.

İşte bu noktada şarjlı diş fırçaları bizim kurtarıcımız olabilir mi? Diş fırçalama çocuklar için daha kolay ve eğlenceli bir hal alabilir mi? Şarjlı fırça alsak mı almasak mı?

Şarjlı fırçalar özellikle motivasyon oluşturabilmek için çocuklarda tercih edilebilir. Fırçalarla birlikte kullanılabilecek uygulamalar diş fırçalama süresi uzattığı gibi etkin fırçalamayı da sağlayabilir. Şarjlı fırçalar için kafamıza takılan en önemli sorulardan biri ‘çocuğumuz için güvenilir mi?’ olabilir. Çocuklar için tasarlanan fırçaların titreşimi ve dönme hızı önerilen uygun yaş aralığında güvenilir olduğu ve el becerisine dayanmadan tüm çocuklarda etkili fırçalama imkânı da sunduğu çalışmalarla desteklenmektedir

Peki şarj edilebilir diş fırçası için önerilen yaş aralığı nedir?

3 yaş itibari ile şarjlı fırça kullanımına başlanabilir. 3 yaş altı çocuklarımızın ağız içi dokuları daha hassastır, uygun boyutta ve sertlikte manuel fırçalar daha yararlı olacaktır.

Büyüklerin ve çocukların kullandığı fırça özellikleri aynı mı?

• Şarj edilebilir çocuk diş fırçası büyükler için olan şarjlı fırçalardan ayıran bazı farklılıklar; • Fırçanın tutma kısmı çocukların ellerine uygun boyutta ve yumuşaklıkta olmalıdır • Fırça başı çocukların diş boyutlarına uygun olmalıdır ve kıllar daha yumuşak olmalıdır • Çocukların istenilen sürede sıkılmadan fırçalamalarına sağlayacak, renkler içermelidir. Ayrıca şarkı, ışık gibi motive edici aktiviteler bulundurması yararlı olacaktır.

Çocuklara uygun bir fırça alınmış olsa bile ilk kullanımları mutlaka ebeveyin kontrolünde olmalıdır. Titreşim çocukları rahatsız edebilir veya etkili kullanamayabilirler. Ancak 12 yaştan sonra kendi kendilerine düzenli bir şekilde kullanmaları önerilmektedir.