Ağız Ve Diş Sağlığı İle Estetik İlişkisi

Yaşadığımız dönem koşullarını düşündüğümüzde, hayatımızın her alanında, kendi bedenimizde, yaşadığımız evlerde, çalıştığımız iş yerlerinde, sosyal hayatımızda gittiğimiz mekanlarda ve katıldığımız etkinliklerde, satın aldığımız ürünlerde belli estetik kriterlerin karşılanmasını, başkaları tarafından güzel ve estetik olarak kabul edilmesini bekliyor ve bunun için çaba harcıyoruz. Sosyal medyanın yaygınlaşması ile beraber insan iletişiminin hiçbir zamanda olmadığı kadar hızlı ve kolay olmasının, buna bağlı olarak estetik ve güzellik anlayışında genek kabul edilirlik kurallarının göreceliğinin kısıtlanmasına sebep olduğunu da görüyoruz. Tıp dilinde estetik dendiği zaman, kusurlu bir organı düzeltmek veya güzelleştirmek amacıyla uygulanan yöntemler aklımıza gelir. Ancak bu tanımda kusurlu organ nedir sorusuna net cevap vermek zordur. Çünkü yaşanılan dönemin koşulları ve farklı coğrafyalardaki toplumların algısına göre göze hoş güzel gelen, güzel duygular uyandırına estetik imaj farklılık gösterir.

Diş hekimliğinde estetik denildiğinde, kavramı tanımlamak çok karmaşık olmasa da bireysel özellikler ve kişinin beklenti ve kendi beden algısı her zaman ön planda tutulmalıdır. Genel olarak beyaz, temiz dişler sağlıklı diş etleri diş estetiğinin vazgeçilmez unsurları olarak tanımlansa da ne kadar beyaz, ne kadar büyük veya küçük, hangi formda ve hangi dizilimde dişler estetiktir sorusunun kesin bir cevabı yoktur.

Diş hekimliğinde gülüş tasarımı estetik uygulamaları, basit müdahelelerden komplike tedavi planlarına diş ve diş etleriyle ilgili çeşitli tedavileri kapsar. Bu tedavilerde amaç, kişinin ağız içinde kusurlu gördüğü, değiştiğinde kendini daha mutlu ve özgüvenli hissedeceği diş ve dişetlerinin düzenlenmesidir. Uygulanan tedavileri şöyle sıralayabiliriz:

  • Diş beyazlatma
  • Bonding uygulamaları
  • Diş eti tedavileri (kuron boyu uzatma, ginvivektomi, gingivoplasti, depigmentasyon)
  • Porselen lamina uygulamaları
  • Porselen kuronlar
  • Zirkonyum kuronlar
  • LASER uygulamaları

Diş hekimliğinde estetik uygulamalarda temel prensip, kişinin beklentisini iyi anlamak, kişiye özel ağız ve diş sağlığını olumsuz etkilemeyecek olası sonuçlarla beraber tüm alternatifleri planlamak ve anlatmaktır. Bazı bireyler için dişlerde naturel renkler ve küçük formlar daha estetik kabul edilirken, bazen de çok beyaz ve iri dişler daha estetik kabul edilir. Bu nedenle hekimizle kuracağınız iletişim ve hekiminizin sizi anlaması çok önemlidir. Unutulmamalıdır ki tüm estetik uyugulamalarda en önemlisi sizin kendinizi güzel ve sağlıklı hissetmeniz, başkalarının sizi beğenmesinden çok daha önemlidir.