Horlama | Apne | Nightlase - Lazer Destekli Uyku Apnesi Tedavisi

Bize Ulaşın

Online
Randevu

Medicadent
Smile

HORLAMA APNE | NIGHTLASE

HORLAMA VE TEDAVİSİ

Uyku, yaşam döngümüz içerisinde hayati önem taşıyan bir ihtiyaçtır.

Uyku kalitesi pek çok farklı etkenden kaynaklı olarak değişir ve pozitif ya da negatif yönde değişimi yaşam kalitesini çokça etkiler.

Uyku kalitesini etkileyen tüm problemler özellikle önemsenmesi ve tedavi edilmesi gereken durumlardır.

Ayrıca uyku esnasında gerçekleşen horlama, diş gıcırdatma gibi problemlerde çıkan rahatsız edici seslerden dolayı hayat arkadaşlarımızı etkileyen ve ikili ilişkileri zora sokan yönü de çok önemlidir. Bu duruma uykunun ‘’sosyal ilişki’’ problemi diyebiliriz. Maalesef ki aile içi önemli sorunlara yol açabilecek kadar ileri de gidebilen önemli problemler haline gelebilmektedir.

Gece diş sıkma/gıcırdatma (bruksizm) de önemli bir uyku hastalığıdır ve toplumda çok yaygındır.

Kontrol altına alınmadığı takdirde gündüz diş sıkma ve pek çok çene, eklem, diş problemlerine sebebiyet vermektedir. 

Horlayan kişiler çoğunlukla ağız açık olarak uyuduklarında diş sıkma problemi olamayacağı düşünülse de önemli bir oranda her ikisinin de beraber olduğu ve birbirini tetiklediği görülmektedir.

HORLAMA

Nefes alıp verme sırasında havanın üst solunum yollarından geçerken yumuşak dokuların titremesi ile oluşan rahatsız edici sese horlama denir. 

Ortaya çıkan sesin şiddeti solunum yollarının ne kadar dar olduğuna, yaşa, kiloya ve uyuma pozisyonuna bağlı değişmektedir.

Horlama ile beraber solunan oksijen miktarı (oksijen doygunluğu-satürasyonu) yeterli miktarda olmadığında yani düşük oksijen satürasyonu olduğunda pek çok hastalığa davetiye çıkarılmış olmaktadır.

HORLAMANIN SEBEPLERİ:

HORLAMA SONUCUNDA KARŞILAŞILAN DURUMLAR :

’’Genellikle horlama ile kendini gösteren ama çok daha ileri rahatsızlıklara sebebiyet verebilen diğer bir sorun ise uyku apnesidir.’’

OBSTRÜKTİF (TIKAYICI) UYKU APNESİ

Horlama, obstrüktif uyku apnesinin ana semptomlarından biridir. Uyurken solunumun bir veya birkaç kez kesilmesi ile karakterize olan uyku apnesi; dikkat eksikliği, aşırı sinirlilik, unutkanlık ve daha ileriki vakalarda kalp rahatsızlığı gibi pek çok sağlık problemine yol açmaktadır.

Horlama ve uyku apnesi tedavilerinde diş hekimi, kulak burun boğaz uzmanı ile koordine çalışarak horlamaya neden olan etkenleri çok iyi değerlendirip kişinin ihtiyacı olan tedavi seçeneğini belirler.

UYKU APNESİ SEMPTOMLARI

Uyku apnesi, horlamanın ve nefes sürekliliğinin bozulması sebebi ile aynı odada uyuyan kişinin aşırı rahatsız ve tedirgin olmasına yol açar. Eşinin süreli olarak nefes almaması ile hayatını kaybetmesi korkusundan etkilenerek o kişilerin de kaygı kaynaklı uyku problemleri yaşamasına sebep olur. Bu nedenle horlama ve özellikle uyku apnesi sorunu yaşayan kişileri çoğunlukla aileden diğer kişiler tedavi olmaları yönünde motive ederler.

’’Her hastalık gibi horlama ve uyku apnesi tedavisinde de başarılı bir tedavi için doğru teşhis teknikleri ile net bir teşhis koyarak; bilgi ,tecrübe ve teşhisin gerektirdiği materyal ve teknolojileri kullanmak gerekir.’’

HORLAMA VE UYKU APNESİ TANISI

Uyku sırasında iyi bir nefes kontrolü ve sürekliliği hedeflenmektedir.

Uyku sürekliliğinin olamamasının temelde üç türü vardır.

  1. Uyku sırasında nefes almayı güçleştiren, nefes yolunu tıkayan faktörler nedeni ile (Tıkayıcı/Obstrüktif Uyku Apnesi)
  2. Uyku sırasında beyinin ilgili kaslara doğru komutu verme kabiliyetini kaybetmesi nedeni ile (Merkezi/Santral Uyku Apnesi)
  3. Her iki problemin karma olması nedeni ile (Mikst/Bileşik Uyku Apnesi)

POLISOMNOGRAFI TESTİ

’’Polisomnografi testi ile uyku esnasında yaşanan solunum durmalarının ve azalmalarının miktarı ve süresi, kan basıncı, kan oksijen seviyesi, kalp atış düzensizlikleri ve uyku bozukluklarının sebebinin tespiti yapılabilir. ‘’

Polisomnografi testi

Polisomnografi – PSG (uyku sorunları testi), horlama ve uyku apnesi gibi uyku hastalıklarının tanısında kullanılan en kesin yöntemdir.

Polisomnografi dışında konu hakkında eğitimli bir hekim tarafından detaylı bir klinik muayene yapılmalı, önceden hazırlanmış ve uluslararası kabul gören anamnez formları ile gerekli tüm kişiye özel bilgiler alınmalı ve değerlendirilmelidir.

Ayrıca sefalometrik radyografi veya gerekirse Dental Volumetrik Radyografi ( DVT ) ile havayolu açıklığı tetkiğinin yapılması da faydalı olabilmektedir.

Yapılan PSG testi, muayene, anamnez ve gerekirse Sefalometrik grafi ya da DVT kontrolü  sonucunda  hastanın ağız ve burundan hava akışı izlenerek hastanın uyku probleminin şiddeti ve türü belirlenir ve uygulanacak tedavinin en doğru şekilde planlanması sağlanır.

Gerekli durumlarda KBB uzmanı , nörolog veya göğüs hastalıkları uzmanlarından konsültasyon istenir.

’’ NIGHTLASE,  SERT DOKU LAZERİ (Er:YAG) İLE UYGULANAN İĞNESİZ VE AMELİYATSIZ HORLAMA TEDAVİSİDİR.’’

HORLAMA VE UYKU APNESİ TEDAVİ SEÇENEKLERİ

Horlama tedavisinde amaç hava yolunu açarak kaliteli ve düzenli nefes almayı sağlamaktır.
Nefes alma bilindiği gibi burun ve ağız yolu ile olur.

Burun bölgesinde problemler var ise KBB uzmanları tarafından tedavi gerekir. Ayrıca bu bölgede de özel girişimsel olmayan lazer uygulamaları gelişmektedir.

Ağız bölgesinde ise kişilerin anatomik yapısına göre dil, küçük dil, bademcik, yemek ve nefes boruları başlangıç bölgelerindeki dokularda oluşan sarkmalar havayolunu daraltarak titreşimlerle horlamaya ve yetersiz solumaya bağlı oksijen doygunluğunda eksikliklere sebep olmaktadır. Ağız bölgesinde ise kişilerin anatomik yapısına göre dil, küçük dil, bademcik, yemek ve nefes boruları başlangıç bölgelerindeki dokularda oluşan sarkmalar havayolunu daraltarak titreşimlerle horlamaya ve yetersiz solumaya bağlı oksijen doygunluğunda eksikliklere sebep olmaktadır.

Diş hekimleri tarafından bu doku sarkmalarını giderebilmenin temel iki yöntemi vardır.

1. Nightlase Lazer Tedavisi

Nightlase Lazer Tedavisi :

Hava yolunu tıkayan faktörler arasında önemli oranlarda anatomik yapılarda zamanla oluşan sarkmalar vardır. İşte bu sarkmaları Nightlase Lazer uygulamaları ile başarılı bir şekilde tedavi edebilme şansımız her geçen yıl artmaktadır. Özellikle Amerika’da çok yaygın olarak uygulanan bir tedavi yöntemidir ve bilimsel olarak %72 ve üzeri başarı gösteren literatür çalışmaları mevcuttur. Doğru endikasyonlar ile yapılan başarılı tedavileri kliniğimizde de gözlemlemekteyiz. Lazer enerjisi, yumuşak dokulardaki kollajen lifleri termal etki ile gererek dokuların sıkılaşmasını sağlar. Lazer ile horlama tedavisinde lazer enerjisi kullanılarak yumuşak damak ve dil bölgesinde horlamaya sebep olan dokuların sıkılaşmasını sağlayarak hava yollarının açılması sağlanır.

’’Lazer ile horlama tedavisi ile 3 seans 20’ şer dakika olmak üzere herhangi bir girişimsel cerrahi işlem yapmadan özel lazer başlıkları ile dokuya sadece küçük ısınma hissi veren uygulamalar yapılarak başarılı ve etkili sonuçlar elde edilebilir.‘’

Lazer ile horlama tedavisinin faydaları:

– Anestezi (iğne) gerektirmez.   
– Ameliyat gerektirmez.
– Güvenli ve hasta için konforludur.
– Horlama ve uyku apnesinin etkilerini azaltır.
– Uyku kalitesini artırır.

2. Horlama Apareyleri

2- Horlama Apareyleri:

Bazı ileri problemli hastalarda Nightlase ile desteklenen özel çift dokulu (kullanan kişiyi rahatsız etmemesi için dişlere temas eden yüzeyi yumuşak, diğer yüzeyi sert olarak hazırlanmış) apareyler ile tedavi başarı oranı çok yüksek seviyelere çıkabilmektedir. Horlama apareyleri ile hastanın alt çenesini bir miktar öne konumlandırarak dilin hava yolunu tıkaması engellenir. Kullanımı oldukça rahat ve sonuçları başarılıdır.Bu tedavi seçeneğindeki amaç çeneyi havayolunun açık olacağı şekilde konumlandırarak kasları doku sarkmasına engel olacak şekilde terbiye etmek ve güçlendirmektir. Ortalama 6 aylık düzenli kullanılan süre sonucunda aparey kullanımı sonlandırılabilmektedir.

‘’Tercihen aparey tedavisi ile kademeli lazer uygulamaları yapılarak hızlı ve etkili tedaviler gerçekleştirilebilinir.’’

Kişiye özel olmayan prefabrik veya bilimsel veriler dışında özensiz hazırlanmış apareyler ile gerçekleştirilen bilinçsiz tedaviler başarısız olmasının ötesinde hastaya zarar verecek sonuçlara da sebep olabilir.

Gerekli durumlarda (hastanın kan oksijen seviyesi çok fazla düşüyorsa) hastalara diğer branş hekimleri ile konsültasyon yaparak CPAP maskesi önerilebilir.

ÇOCUKLARDA HORLAMA

Çocuklarda horlama genellikle diş gıcırdatma ile beraber gözlenir. Grip, nezle gibi akut rahatsızlıklar sırasında horlama görülebildiği gibi burun, bademcik ve genizdeki tıkanıklık sebebi ile de görülebilir. Bu tıkanıklıktan dolayı çocuklar burun solunumu yerine ağız solunumu yaparak horlama ile beraber üst çenede darlıkla beraber daimi dişlerin üst çeneye sığamaması, alt çenede gelişim problemleri, çene yüz bölgesinde şekil değişikliği ve çapraşıklıklara neden olabilmektedir.

Ağzından nefes almak zorunda olan çocuklarda ağız kuruluğu, ağız kokusu, dudak yaraları ve diş çürükleri de görülmektedir.

Çocuğunuz; horluyorsa, gece nefes nefese uykusundan uyanıyorsa, normalden farklı uyku pozisyonunda yatıyorsa, diş gıcırdatıyorsa, uyku esnasında huzursuz olduğunu hissediyorsanız, uyku esnasında dudakları kapanmıyorsa, aşırı kiloluysa, yüz şeklinde anormal bir durumun olduğunu düşünüyorsanız, burnunda ileri derece bir eğrilik varsa (KBB uzmanına danışmak gerekir)

Mutlaka alanında uzman çocuk diş hekimi ile ortodonti uzmanının çocuğun çene yüz gelişimi ile ilgili değerlendirme yapması gerekir.

 

Ayrıca dili ağız tabanına bağlayan dil bağı kısa ise bu da çene gelişimini etkiler ve dilin arkada konumlanmasına sebep olarak hava yolunu tıkayabilir ve horlamaya sebebiyet verebilir. Dil bağı kısalığı yutkunma refleksini bozabilir, beslenme, çiğneme ve konuşma bozukluklarına yol açabilir. Bunlara ek olarak postür (duruş) bozukluğu dahil gelişim ile ilgili bir takım problemler oluşturabilir.

Dil bağı kısalığı teşhis edildiğinde Er:YAG (sert doku) lazer ile çok kısa ve oldukça kolay bir müdahale ile dil serbestleştirilerek çocuğun ömür boyu etkileneceği problemler  başlamadan ‘’önleyici’’  tedavi gerçekleştirilmiş olur.

Dil bağı kısalığı teşhis edildiğinde Er:YAG (sert doku) lazer ile çok kısa ve oldukça kolay bir müdahale ile dil serbestleştirilerek çocuğun ömür boyu etkileneceği problemler  başlamadan ‘’önleyici’’  tedavi gerçekleştirilmiş olur.

‘’Çocuklarda görülen uyku hastalıkları ne kadar erken teşhis edilirse tedavi ederek ileri yaşlara yönelik çözüm sağlanması o kadar kolay olur. ‘’

Çocuklarda görülen horlama problemlerinde ‘’Nightlase’’ sert doku lazer tedavisi (Er:YAG) ile bölge yumuşak dokularında sıkılaşma (kontraksiyon) sağlanarak hava yolunun açılması hedeflenir. Bu etki ile beraber gerekli egzersizleri düzenli uygulayarak başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir. Çocuklarda horlama tedavisinde uygulamalar sırasında yumuşak dokuların verdiği cevap çoğunlukla olumlu ve hızlıdır.

 

Uyku kalitesindeki azalma ile sabahları uyanmakta güçlük çeken çocuklarda davranış ve sosyal sorunlar oluşabilmekte, okulda başarısızlık, agresyon, hiperaktivite gözlenebilmektedir. Bu nedenle uyku hastalıkları çocuklarda çok dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Bu durumun doğru teşhis ile tedavi edilebilmesi için alanında uzman çocuk diş hekimi, ortodonti uzmanı ve KBB uzmanının konsültasyonu (görüşü) gereklidir.

M.Sc.Dt. Zafer KAZAK’ın
Uyku Apne’si hakkında videosunu izleyiniz.

İletişim Formu

Online Randevu

Online Randevu almak için lütfen aşağıdaki butonu kullanınız.

Çerez Politikası

Bu web sitesi istatistiksel çerezler kullanır, taramaya devam ederseniz kullanımlarını kabul etmiş olursunuz. Çerez politikamız ve gizlilik politikamız hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.