İmdat ! Çocuğumun dişlerini fırçalayamıyorum


Hepimiz için değişmez bir kural günde 2 kere 2 dakika! Peki kaçımız hiç ertelemeden bu kurala uyabiliyoruz. Çok zor dediğinizi duyabiliyoruz. Biz diş hekimleri içinde bile çok zor! Bu yüzden çocuklarımızın mucizevi bir şekilde dişlerini fırçalamasını beklemememiz lazım. Keşke doğduklarında sihirli sözcüklerimiz olsa ve her gün unutmadan dişlerini fırçalayabilseler. Ama yok … ve bu konuda bize çok iş düşüyor.

Peki ne yapabiliriz?


• Çocuklarımızın hayatları boyunca sağlıklı dişlere sahip olmaları için doğduklarından itibaren ağız ve diş temizliğine dikkat etmemiz lazım. Evet doğru duydunuz doğduklarından itibaren. Çocuklarımızın ağız dokularının temizliği için dişlerinin sürmesini beklememize gerek yok. Gazlı bez veya temizleme mendilleri gibi araçlar ile özellikle gece emzirmelerinden sonra temizlemeye özen göstermemiz gerekiyor. Ayrıca bolca su içmelerini sağlamakta ağız dokuları ve dişlerinin temizliği için yararlı olacaktır.

• Dişleri sürdükten sonra artık diş fırçalamayı eğlenceli bir oyuna çevirebiliriz. Evin birçok köşesinde diş fırçası bulundurmak, hatırlamalarını ve alışkanlık haline getirmelerini sağlayabilir.

• Ebeveynlerin hep beraber diş fırçalaması davranışı kabullenmesini kolaylaştıracaktır.

• İnternette diş fırçalama ile ilgili şarkılar, oyunların izlenmesi, bu şarkılar ile birlikte dişlerini fırçalamaları zorunlu bir aktiviteden çok bir oyunmuş gibi hissetmelerini sağlayabilir.

• Çocuğunuzun odasının veya banyonun sıklıkla görebileceği alanlarına diş fırçalamasını hatırlatacak resimler, notlar asabilirsiniz.

• Diş fırçalamayı kendi alışkanlıkları haline getirebilmek için çalışsak ta 9-10 yaşına kadar mutlaka eşlik etmeliyiz.

• Çocuğumuzun ilk dişi sürdükten sonra 6 ayda bir çocuk diş hekimde kontrollerinin yapılması koruyucu tedaviler, detaylı ve doğru bilgi alabilmeniz için gereklidir.